- Αρχική Σελίδα
- Εκπαιδευτικό υλικό
- Το Σχολείο μας
- Προγράμματα
- Εκδηλώσεις
- Ανακοινώσεις
- Επικοινωνία
Στο χώρο αυτό θα εισηγούμαστε κάθε μήνα κάποια άρθρα που θα σας επιμορφώνουν και θα σας προβληματίζουν σε θέματα διαπαιδαγώγησης και υγείας των παιδιών. Πατήστε στους κόκκινους τίτλους για να διαβάσετε τα άρθρα. Καλή ανάγνωση!
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ - ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Δεκέμβριος 2019: Απαγόρευση Κινητών στα Σχολεία της Γαλλίας
Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας της Γαλλίας:
«Η χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να βλάψει σοβαρά την ικανότητα των μαθητών να παρακολουθούν το μάθημα και να συγκεντρώνονται, ικανότητες που είναι απαραίτητες για τη μάθηση.
Η χρήση κινητών είναι επίσης η αιτία ενός μεγάλου μέρους των παραπτωμάτων και αναταραχών που συμβαίνουν στα σχολεία. Τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ζήλειας, εκβιασμού ή κλοπής μεταξύ συμμαθητών.
Επιπλέον, η χρήση τους στο σχολείο μειώνει την ποιότητα ζωής της σχολικής κοινότητας, η οποία είναι απαραίτητη για την ευημερία των μαθητών.
Τέλος, τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν μερικές φορές εργαλείο της διαδικτυακής παρενόχλησης (cyberbullying) και μπορούν να διευκολύνουν την πρόσβαση των νέων σε βίαιες εικόνες και, ειδικότερα, στην πορνογραφία, μέσω του Διαδικτύου. Στη σημερινή εποχή τα παιδιά δεν παίζουν πια, είναι όλα μπροστά από τα smartphones και από εκπαιδευτικής άποψης αυτό αποτελεί πρόβλημα. Ιδιαίτερα τα παιδιά ηλικίας κάτω των επτά ετών είναι σημαντικό να μη βρίσκονται μπροστά από μια οθόνη τηλεφώνου”.
Για να διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο πάτησε τον πιο κάτω σύνδεσμο:
Νοέμβριος 2019: Γιατί τα παιδιά μας βαριούνται στο σχολείο, δεν έχουν υπομονή και απογοητεύονται εύκολα;
Τα σημερινά παιδιά έρχονται στο σχολείο συναισθηματικά ανώριμα για μάθηση και υπάρχουν πολλοί παράγοντες στο μοντέρνο τρόπο ζωής μας που συμβάλουν σε αυτό. Όπως γνωρίζουμε, ο εγκέφαλός μας είναι εύπλαστος. Μέσα από το περιβάλλον μπορούμε να κάνουμε τον εγκέφαλο δυνατότερο ή πιο αδύναμο. Ειλικρινά πιστεύω ότι παρά τις καλύτερες προθέσεις μας δυστυχώς σχηματίζουμε τον εγκέφαλο των παιδιών μας προς τη λάθος κατεύθυνση. Και παρακάτω θα αναλύσω το γιατί…
Για να διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο πάτησε τον πιο κάτω σύνδεσμο:
Οκτώβριος 2019: Η ευεργετική δύναμη της αναγνώρισης
Πολλές φορές δεν αναγνωρίζουμε την αξία των ανθρώπων γύρω μας. Τη θεωρούμε δεδομένη, δεν την προσέχουμε. Κάποιες φορές τη συνειδητοποιούμε μόνο όταν χάσουμε κάποιον μέσα από θάνατο ή χωρισμό. Άλλες φορές εκτιμούμε αλλά δεν εκφράζουμε ανοιχτά την εκτίμησή μας.
Για να διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο πάτησε τον πιο κάτω σύνδεσμο:
Ιούνιος 2019: Ένα παιδί που μεγαλώνει χωρίς κανόνες και όρια δεν είναι ένα παιδί ελεύθερο
Χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να είμαστε λειτουργικοί, να συνεργαζόμαστε, να οργανωνόμαστε και να είμαστε αποδοτικοί. Τα όρια δημιουργούν το πλάισιο μέσα στο οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί να συνυπάρξει με τους συνανθρώπους του, να αντλεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη ικανοποίηση και ασφάλεια, να εξελίσσεται και να δημιουργεί.
Για να διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο πάτησε τον πιο κάτω σύνδεσμο:
Απρίλιος 2018: Πασχαλινές δραστηριότητες εντός & εκτός σπιτιού!
Οι διακοπές του Πάσχα είναι ιδανική ευκαιρία για να περάσετε χρόνο με την οικογένειά σας και να διασκεδάσετε όλοι μαζί εντός και εκτός σπιτιού. Δημιουργικά εργαστήρια και δραστηριότητες στο πάρκο ή κουλουράκια και οικογενειακά παιχνίδια στο σπίτι; Αρκεί που θα είστε μαζί τους…
Για να διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο πάτησε τον πιο κάτω σύνδεσμο:
Μάρτιος 2018: Τι χρειάζεται για μία ευτυχισμένη ζωή; Αγάπη. Τέλος.
Τι χρειάζεται για μία ευτυχισμένη ζωή, αποκαλύπτει μια 75ετής έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Harvard. Και το συμπέρασμα είναι απλό: «Η ευτυχία είναι αγάπη».
...
Οι άνδρες, που είχαν «ζεστή» σχέση με τη μητέρα τους όταν ήταν παιδιά, κέρδιζαν 87.000 δολάρια παραπάνω σε σχέση με εκείνους που δεν ένιωσαν τη μητρική φροντίδα.
Οι άνδρες, που είχαν άσχημη σχέση με τη μητέρα τους όταν ήταν παιδιά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γεροντική άνοια.
Η σχέση του αγοριού με τη μάνα –κι όχι με τον πατέρα- συνδέεται άμεσα με την αποτελεσματικότητα στη δουλειά.
Από την άλλη πλευρά, η ζεστή σχέση παιδιού – πατέρα συνδέεται με χαμηλότερο επίπεδο άγχους, μεγαλύτερη διασκέδαση στις διακοπές, και αυξανόμενη «ικανοποίηση από τη ζωή» στην ηλικία των 75.
...
Για να διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο πάτησε τον πιο κάτω σύνδεσμο:
Φεβρουάριος 2018: Όταν έρχεσαι στο σχολείο να ρωτήσεις για το παιδί σου, να έρχεσαι μόνο με αγάπη
Έρχεσαι ένα πρωινό στο σχολείο θυμωμένη γιατί το παιδί σου το χτύπησε ένα άλλο παιδί. Αραδιάζεις μία λίστα κατηγοριών για τον «δράστη». «Αυτά τα κάνει και στην παιδική χαρά» μου λες και απαιτείς να τον τιμωρήσω.
Έρχεσαι ένα πρωινό στο σχολείο απογοητευμένη και μου λες πως θέλεις να αλλάξω θρανίο στο παιδί σου γιατί ο διπλανός του είναι «αργός» κι ο γιος σου χάνει πολύτιμο χρόνο από την μάθηση με το να του εξηγεί ξανά τις ασκήσεις.
..................
Για να διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο πάτησε τον πιο κάτω σύνδεσμο:
Ιανουάριος 2018: Νέα χρονιά, νέοι στόχοι
Ίσα ίσα η αλλαγή αυτή είναι κάτι που ο άνθρωπος το έχει ανάγκη. Έχουμε ανάγκη την επανέναρξη. Τη νέα αρχή. Αυτή την αρχή που θέτεις νέους στόχους. Ή έστω επαναπροσδιορίζεις τους παλιούς, που δεν κατόρθωσες να πετύχεις τον προηγούμενο χρόνο.
Εύχομαι λοιπόν μια ευτυχισμένη χρονιά, με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Με περισσότερα χαμόγελα και θετική ενέργεια. Όταν έχεις θετική στάση απέναντι στα πράγματα και στη ζωή γενικότερα, προσελκύεις και πιο ευνοϊκές συνθήκες στο να πετύχεις κάτι. Η γκρίνια και η κατήφεια δεν βοηθάνε σε τίποτα. Κάνουν τα πράγματα χειρότερα και χάνεται κάθε διάθεση για προσπάθεια.
Με υγεία. Μέσα στην όλη τρέλα της καθημερινότητας ξεχνάμε ότι η υγεία είναι το πιο σημαντικό. Το γεγονός ότι πατάμε στα πόδια μας και μπορούμε να κάνουμε όσα κάνουμε είναι ευλογία. Δεν εκτιμάμε αυτό που σε άλλους λείπει. Να σηκωνόμαστε κάθε μέρα με όρεξη για ό,τι θα ακολουθήσει και να νιώθουμε ευγνωμοσύνη.
Με περισσότερη δύναμη. Να βρούμε τη δύναμη που έχουμε μέσα μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι τα πάντα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Τα δύσκολα μας κάνουν πιο δυνατούς. Οι προκλήσεις είναι μέσα στη ζωή και όταν καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε το ίδιο ανθεκτικοί, τότε οι φόβοι διαλύονται και απολαμβάνουμε κάθε μέρα μας στο μάξιμουμ.
Να κρατήσουμε δίπλα μας τους θετικούς ανθρώπους. Ανθρώπους που μας νοιάζονται και χαίρονται με τη χαρά μας. Είναι βασικό να εισπράττουμε και να δίνουμε θετική ενέργεια. Είναι ωραίο να ξεκαθαρίζουμε με ποιον θα συναναστρεφόμαστε. Δεν χρειάζεται να αναλωνόμαστε σε περιττές σχέσεις. Το λίγοι και καλοί δεν πέφτει ποτέ έξω.
Να έχουμε τύχη. Η τύχη είναι βασικός παράγοντας στο να βαίνουν όλα καλά. Η προσπάθεια είναι το 50% και η τύχη το άλλο 50 στο να μας πάνε όλα όπως τα θέλουμε. Όσο νιώθουμε λοιπόν τυχεροί, γινόμαστε και περισσότερο τυχεροί.
Να μην το βάζουμε κάτω. Να μην επαναπαυόμαστε ποτέ. Να κυνηγάμε αυτά που αγαπάμε. Να ζούμε την κάθε μας στιγμή δίνοντας όλο μας το είναι και να γελάμε. Εύχομαι λοιπόν σε όλους έναν ευτυχισμένο χρόνο γεμάτο αγάπη, υγεία και επιτυχίες!
Δεκέμβριος 2017: Διακοπές Χριστουγέννων - Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες;
Για πολλά παιδιά, οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μαζί με τις διακοπές που τις συνοδεύουν, είναι χρόνος για χαρά, ευτυχία, παιχνίδι και διασκέδαση.
Χωρίς τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η σχολική ζωή, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να βλέπουν και να παίζουν με τους φίλους, να είναι με τους τους γονείς, τα αδέλφια , τους συγγενείς και άλλα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Όμως για αριθμό παιδιών, κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων, υπάρχουν συνθήκες που τους δημιουργούν δυσκολίες, στρες και σύγχυση. Τα οικογενειακά σχέδια για τις γιορτές μπορεί να περιπλέκονται λόγω της ύπαρξης διαζυγίου ή χωρισμού των γονιών ή λόγω του ότι οι διαζευγμένοι βιολογικοί γονείς του παιδιού, έχουν ξαναπαντρευτεί και έχουν δημιουργήσει νέα οικογένεια.
Επίσης η γιορταστική περίοδος, μπορεί να είναι δύσκολη για παιδιά που έχασαν τον ένα από τους γονείς ή ένα αδέλφι ή κάποιον στενό συγγενή τους. Επίσης υπάρχουν παιδιά που έχουν γονείς που απουσιάζουν στο εξωτερικό για εργασία ή εντεταλμένη αποστολή.
Οι γονείς και τα άτομα που έχουν την ευθύνη να φροντίζουν παιδιά, είναι καλό να γνωρίζουν πώς μπορούν να βοηθούν εκείνα τα παιδιά και τους έφηβους που πιθανόν να βιώνουν δύσκολες στιγμές ή στρες κατά την περίοδο των γιορτών.
>Είναι καλό να συζητούν και να σχεδιάζουν μαζί τους, το πώς πρόκειται να περάσουν τις γιορταστικές μέρες.
>Η ξεκούραση και ο καλός ύπνος, εντάσσονται στις απαραίτητες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να περνούν καλά τα παιδιά και οι έφηβοι.
>Περιορίστε το χρόνο που τα παιδιά κοιτάζουν μόνα τους τηλεόραση ή παίζουν βιντεοπαιχνίδια.
>Μην υπόσχεστε στα παιδιά πράγματα τα οποία δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε ή για τα οποία δεν μπορείτε να έχετε τον έλεγχο.
>Φροντίζετε και συντηρείτε τις οικογενειακές παραδόσεις έστω και εάν ένας από τους δύο γονείς απουσιάζει.
>Τέλος, οι ενήλικες γονείς ή άλλοι, που φροντίζουν παιδιά και έφηβους, είναι απαραίτητο να φροντίζουν και τους δικούς τους εαυτούς.
Αν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, τότε πατήστε στον πιο κάτω σύνδεσμο:
Νοέμβριος 2017: Πώς να αποκτήσει το παιδί σωστές διατροφικές συνήθειες
«Είμαστε ό,τι τρώμε», λέει ο σοφός λαός κι εμείς θα συμφωνήσουμε και θα συμπληρώσουμε ότι το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά μας. Ως γονείς σε μια χώρα με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, είναι χρέος μας να προφυλάξουμε τα παιδιά από αυτόν τον κίνδυνο, μαθαίνοντάς τα από τώρα να έχουν σωστές διατροφικές συνήθειες. Εξάλλου, όσο πιο μικρά τις αποκτήσουν, τόσο πιθανότερο είναι ότι, όχι μόνο θα τις δεχτούν αδιαμαρτύρητα αλλά και ότι θα τις «κρατήσουν» μεγαλώνοντας.
Τι μπορείτε να κάνετε, όμως, από τώρα για να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας θα μάθει να τρώει σωστά;
Διαβάστε το πιο κάτω άρθρο για να μάθετε...
Οκτώβριος 2017: Λογικές συνέπειες συμπεριφοράς
Οι λογικές συνέπειες είναι επιλογές που προτείνετε στο παιδί. Διαφέρουν από τις φυσικές συνέπειες στο ότι τις θέτετε εσείς αντί για τη φύση ή την κοινωνία.
Χρειάζεται να επιλέγετε συνέπειες που σχετίζονται άμεσα με την μη αποδεκτή συμπεριφορά.
Για παράδειγμα, αν το παιδί σας παραλείψει κάποια δουλειά, δώστε του να κάνει μια επιπλέον δουλειά. Μην του απαγορεύσετε π.χ. την τηλεόραση. Αν αφήσει ακαταστασία, βάλτε το π.χ. να καθαρίσει επιπλέον δωμάτια. Μην του απαγορεύσετε π.χ. να βγει έξω.
Μπορείτε να δώσετε θετικές και αρνητικές συνέπειες.
Θετικές συνέπειες είναι πράγματα που αρέσουν στο παιδί.
Παραδείγματα θετικών συνεπειών:
Αρνητικές συνέπειες είναι πράγματα που δεν αρέσουν στο παιδί.
Παραδείγματα αρνητικών συνεπειών:
Για να διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο πάτησε τον πιο κάτω σύνδεσμο:
Σεπτέμβριος 2017: Το βάρος της σχολικής τσάντας
Η σχολική χρονιά 2015-2016 ξεκίνησε και ευχόμαστε να είναι για όλους παραγωγική και επιτυχημένη. Ένα από τα θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά εκπαιδευτικούς και γονείς είναι το βάρος της σχολικής τσάντας.
Η καθημερινή μεταφορά μιας βαριάς σχολικής τσάντας είναι πιθανό να προκαλέσει οσφυαλγία, κακή στάση του σώματος και μελλοντικά προβλήματα στην ενήλικη ζωή. Για την καλύτερη προφύλαξη των μαθητών, το μέγεθος της σχολικής τσάντας θα πρέπει να ταιριάζει στο σώμα του παιδιού, ενώ το περιεχόμενο της τσάντας πρέπει να ζυγίζει λιγότερο από το 10% του βάρους σώματος του παιδιού.
Στη σχολική τσάντα πρέπει να υπάρχουν μόνο τα σχολικά βιβλία και η γραφική ύλη που χρειάζονται για τη χωρίς προβλήματα διεξαγωγή των μαθημάτων, σύμφωνα με το ημερήσιο πρόγραμμα των παιδιών. Βιβλία και γραφική ύλη που δεν χρειάζονται πρέπει να αφήνονται στο σχολείο ή στο σπίτι.
Σχετικά με τα κριτήρια επιλογής της τσάντας, οι ειδικοί αναφέρουν τα πιο κάτω:
Ιούλιος-Αύγουστος 2017: Συμβουλές για σωστή αξιοποίηση καλοκαιρινών διακοπών
Διακοπές σε πολυθρόνα, με το ένα χέρι στο smart-phone, το ένα μάτι στο tablet και η τηλεόραση στη διαπασών, η συνήθης κατάσταση που κανένας γονέας δεν επιθυμεί, αλλά σπανίως ορισμένοι παίρνουν δραστικά μέτρα
Συζητήστε αυτό το θέμα, οριοθετώντας το σε συγκριμένες επιτρεπόμενες ώρες, αναθέστε τους να σκεφτούν δραστηριότητες και μαζί αποφασίστε τον προγραμματισμό.
Χρησιμοποιήστε το «βαριέμαι» των παιδιών σας, ως κινητήριο μέσο για τη λήψη πρωτοβουλιών διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου τους. Κάντε του σαφές ότι η διαχείριση του χρόνου του είναι καθαρά ατομικό του θέμα και ότι δεν θα επιτρέψετε την αλόγιστη χρήση συσκευών πάνω από το συμφωνηθέν από κοινού όριο.
Μεταμορφώστε τις δουλειές του σπιτιού σε παιχνίδι. Με αυτό τον τρόπο θα τους καλλιεργήσετε την υπευθυνότητα, θα περάσετε χρόνο με το παιδί σας, διδάσκοντας τη σημασία για την καθαριότητα και την τάξη. Και οι δουλειές θα γίνουν γρηγορότερα και θα διασκεδάσετε.
Σκοπός είναι τα παιδιά σας να περάσουν ένα όμορφο καλοκαίρι γεμάτο με ποιοτικές δραστηριότητες, αποκομίζοντας και διασκέδαση και μάθηση.
Καλό Καλοκαίρι.
Ιούνιος 2017: Δυσλεξία
Η δυσλεξία επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών και ενηλίκων σε όλο τον κόσμο, με σοβαρές εκπαιδευτικές, ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες. Εκδηλώνεται τα πρώτα χρόνια φοίτησης στο Δημοτικό σχολείο ως μία απροσδόκητη και ανεξήγητη μαθησιακή δυσκολία στην ανάγνωση και γραφή, σε φυσιολογικά παιδιά με κανονική ή και ανώτερη ευφυΐα που μέχρι τότε τίποτε δεν έδειχνε ότι είχαν κάποιο πρόβλημα.
Η διεθνής ομοσπονδία Νευρολογίας καθορίζει τη δυσλεξία ως σύνδρομο που εκδηλώνεται με απροσδόκητη αποτυχία στην εκμάθηση του γραπτού λόγου, ιδιαίτερα της ανάγνωσης, παρά την επαρκή σχολική εκπαίδευση, τη φυσιολογική νοημοσύνη και τις επαρκείς κοινωνικοπολιτιστικές ευκαιρίες. Οφείλεται σε νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει θεμελιακές λειτουργίες της μάθησης.
Πολύ κατατοπιστικό είναι το βιβλιάριο που ετοίμασε το ΥΠΠ.
Μάιος 2017: Σωματική άσκηση στην παιδική ηλικία
Στις σύγχρονες κοινωνίες, όπου τα παιδιά δεν μπορούν να βγουν να παίξουν στη γειτονιά όπως έκαναν παλαιότερα και όπου οι απαιτήσεις στο σχολείο είναι υψηλότερες και οι γονείς πιο πολυάσχολοι, ενώ η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έλκουν τα παιδιά στην καθιστική ζωή, οι ευκαιρίες για αυθόρμητη ή οργανωμένη σωματική άσκηση είναι πιο περιορισμένες. Οι γονείς οφείλουν να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους έτσι ώστε να αγαπήσουν την κίνηση και τη σωματική δραστηριότητα και να αποκτήσουν υγιή μοντέλα ζωής που θα τους ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή τους. Μπορείς να ενημερωθείς πατώντας στους πιο κάτω συνδέσμους:
Απρίλιος 2017: Παιδικό πρωινό: πολύτιμο και αναντικατάστατο
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους γονείς ότι το πρωινό αποτελεί το βασικότερο ίσως γεύμα της ημέρας, ειδικότερα για τα παιδιά τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Πληθώρα μελετών έχει δείξει ότι το πρωινό βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης και του σωματικού βάρους, ενισχύει τη συγκέντρωση, τη μνήμη, την καλή συμπεριφορά και την απόδοση στο σχολείο.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, ακολουθήστε τους πιο κάτω συνδέσμους:
Μάρτιος 2017: Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ)
Η διαταραχή αυτή παρουσιάζεται σε πολλά παιδιά και προβληματίζει γονείς και εκπαιδευτικούς. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια οι δύσκολες αυτές συμπεριφορές αυτές αναγνωρίστηκαν ως διαταραχές και μελετήθηκαν σε βάθος. Μπορούν άραγε να αντιμετωπιστούν από το σχολείο και τους γονείς; Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα, διάβασε το έντυπο που ετοίμασε το ΥΠΠ.
Φεβρουάριος 2017: Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις στις Τεχνολογίες Επικοινωνιών και Πληροφορικής (ΤΕΠ) είναι δραματικές. Bομβαρδιζόμαστε καθημερινά με καινοτομίες που μόλις πριν από λίγα χρόνια έλειπαν από τη ζωή μας. Σε αντίθεση με τους ενήλικες τα παιδιά έχουν μεγαλώσει με αυτές τις τεχνολογίες, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές, να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά σε θέματα όπως το Διαδίκτυο. Το Διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει για τα παιδιά ένα εξαιρετικό περιβάλλον για μάθηση, ενημέρωση, ψυχαγωγία, για να συνομιλήσουν με φίλους ή απλώς να χαλαρώσουν και να ερευνήσουν διάφορα θέματα. Μπορεί, όμως, το Διαδίκτυο, όπως και το καθημερινό μας περιβάλλον, να είναι και επικίνδυνο.
Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι οι επιτήδειοι χρήστες που εκμεταλλεύονται την ανωνυμία που προσφέρει το Διαδίκτυο. Μέσα από τις σελίδες αυτές μπορείτε να ενημερωθείτε πώς λειτουργούν αυτοί οι επιτήδειοι, ποια ηλικία είναι η πιο ευάλωτη και πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος. Θα μάθετε πώς να αντιληφθείτε εάν το παιδί σας έχει γίνει στόχος ενός τέτοιου επιτήδειου και τι πρέπει να κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση.
Ιανουάριος 2017: Νέα χρονιά - Μάθετε στο παιδί σας να βάζει νέους στόχους
Θα πρέπει κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Όταν λέμε για αποφάσεις της καινούργιας χρονιάς, μη φανταστείτε βαρύγδουπες ανακοινώσεις του στυλ «Το 2017 θα γίνω το καλύτερο παιδί του κόσμου». Εννοούμε απλές καθημερινές συνήθειες της ζωής των παιδιών...
Μπορείτε να καθίσετε μαζί με το πιτσιρίκι σας και να φτιάξετε μια μικρή λίστα με τις αποφάσεις του για την καινούργια χρονιά. Θυμηθείτε μόνο πως όσο περισσότερες αποφάσεις πάρει μόνο του, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να τις τηρήσει...
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η δέσμευση του παιδιού σε μια απόφαση, το να βάζει ένα πρόγραμμα και να καλείται να το τηρήσει, είναι μια δεξιότητα που του είναι απαραίτητη για όλη του τη ζωή γι' αυτό και είναι σημαντικό να το παροτρύνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Απλώς πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη ανοχή στη μη τήρηση και να επιβραβεύουμε την προσπάθεια περισσότερο...
Μερικά παραδείγματα από τη λίστα με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει το παιδί είναι τα πιο κάτω:
• να καθαρίζει το δωμάτιό του
• να διαλέξει σε ποια θέση θα βάζει τη τσάντα και το μπουφάν του γυρίζοντας από το σχολείο
• να φροντίσει μόνο του να υπάρχει χρόνος για το παιχνίδι του
• να μη χτυπάει τη αδερφή του
• να μοιράζεται τα παιχνίδια του με τους φίλους του
• να διαβάζει μόνο του τα μαθήματά του
• να μη λέει ψέματα
• να πλένει τα δόντια του κάθε βράδυ… και η λίστα δεν έχει τέλος
Ας έχετε, όμως, στο νου σας ότι δεν φτάνει να πάρει το παιδί κάποιες αποφάσεις. Η δική σας βοήθεια είναι απαραίτητη, είτε σαν ψυχολογική υποστήριξη και ενθάρρυνση είτε διευκολύνοντάς το παιδί πρακτικά ώστε να είναι ευκολότερο να φανεί συνεπές...
Ο ρόλος σας είναι να στέκεστε δίπλα στο παιδί, να είστε στο πλευρό του για να το βοηθήσετε σε κάθε δυσκολία που θα αντιμετωπίσει. Το να πάρει το παιδί μια απόφαση είναι ήδη ένα σημαντικό βήμα. Εμείς ως γονείς μπορούμε να περάσουμε στο παιδί μας το μήνυμα ότι είμαστε περήφανοι που πήρε κάποιες αποφάσεις κι είμαστε δίπλα του για να το βοηθήσουμε να τις τηρήσει...
Κι επειδή τα παιδιά έχουν πολλούς τρόπους να παρακάμπτουν τις υποχρεώσεις τους, καλό είναι να έχετε τα μάτια και τα αφτιά μας ανοιχτά για να εντοπίσετε τις μικρές τους ζαβολιές απέναντι σ' αυτά που έχουν υποσχεθεί και να τα προτρέψετε να μην τις ξανακάνουν...
Διαβάστε όλο το άρθρο:
Δεκέμβριος 2016: Οριοθέτηση συμπεριφοράς του παιδιού
Τι σημαίνει «οριοθέτηση της συμπεριφοράς» του παιδιού; Είναι απαραίτητα τα όρια; Σε ποια ηλικία αρχίζει η οριοθέτηση; Πώς θέτουμε όρια στο παιδί μας; Η οριοθέτηση έχει τους δικούς της κανόνες; Τι είναι η μέθοδος «Λογικές Συνέπειες»;
Αν θέλετε να βρείτε τις απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τα πιο κάτω άρθρα: